Räckvidd och laddtid

Batterierna i en elbil är litium-jon-batterier. Det är samma typ av batteri som sitter i bärbara datorer och mobiltelefoner. Det betyder att batterierna är säkra, hållbara och går snabbt att ladda.

Beroende på batteriets storlek och bilens vikt kan en elbil normalt köra 150-250 kilometer på en laddning (med en Tesla upp till 500 km). Men precis som med bensin- och dieselbilar påverkar körstil, hastighet och vind- och väderförhållanden naturligtvis också räckvidden.

Förmodligen vill du som elbilsägare kunna ladda din bil hemma under natten med hjälp av en laddbox, så att du kan sätta dig i en fulladdad bil på morgonen. Men du kan också få en laddbox installerad på din arbetsplats eller var du annars önskar.

Laddtiden påverkas av många olika faktorer. Utöver storleken på bilens batteri och effekten på laddaren påverkar även temperaturen och batteriprocenten. Exempelvis tar det längre tid att ladda när det kallt och de sista 20 % av batterikapaciteten tar avsevärt längre tid att ladda än de första 80 %.

Ett av Sveriges största publika nätverk av laddstationer

CLEVER ger dig tillgång till ett av Sveriges största nätverk av laddstolpar och snabbladdstationer. CLEVERs snabbladdstationer har en laddeffekt på 50 kW och det tar inte längre än 20-30 minuter att ladda en elbil till 80 % kapacitet. Våra snabbladdstationer hittar du längs motorvägarna och fungerar som räckviddsförlängare när du skall köra längre sträckor med din elbil. CLEVERs destinationsladdare finns på de platser du parkerar under några timmar. Destinationsladdarna har en laddeffekt på mellan 3,7-22 kW. Vårt laddnätverk utökas hela tiden och du hittar CLEVERs laddplatser över större delar av landet, med vår app kan du alltid hitta vägen till närmaste laddplats.

Läs mer...